Strebers …& kråkan (1990)

En trespårs 7-tummare utgiven april 1990 av Birdnest Records i endast 1000 exemplar, inga nypressar gjorda.

A-sidan är en punkig version av Mikael Wiehes ”Flickan och kråkan”. Helt klart den bästa version av denna låt jag har hört.

B-sidan innehåller låtarna ”Midsommarvisa” och ”39 steg”. Dessa finns även med på den efterföljande LP’n ”I fädrens spår”.

Den förstnämnda, en folkmusikinspirerad punk-ballad på en minut och 37 sekunder. Låten innehåller bevis på Johnny Rydhs fenomenala textskrivande:

Kom låt oss älska under stjärnorna i natt
Kom låt oss leka med mångubben tafatt
Kom låt oss älska under stjärnorna i natt
Kom fyll mig med din kärlek

Tyvärr så tog ju Johnnys liv slut alldeles för tidigt i en bilolycka den 3 januari 1992, men det är en annan historia.

Andra låten på B-sidan, ”39 steg”, är en riktigt ösig sak som handlar om en desertör och hans öde. En av Strebers bästa låtar någonsin.

Omslaget i sig gör det värt att äga denna singel även om man inte direkt uppskattar musiken, en bild tecknad av Jocke Lindgren föreställande en gråtande Mikael Wiehe, sittandes med en sönderbruten gitarr. I bakgrunden ser man Strebers kommande från att ha varit ute på jakt bärandes på deras byte, en kråka och en naken kvinna.

Varför gråter Wiehe på bilden? Kanske han inte uppskattade covern av låten, vad vet jag?

Ett mycket tufft omslag som gör sig väldigt bra i glas och ram.

Ulkes kommentar tagen från Strebers hemsida – ”Singeln är utgiven utan tillstånd eller rättigheter för ”Flickan och kråkan”. På ryktesvägen har jag hört att Mikael Wiehe fick ett exemplar av singeln, och att hans enda kommentar var att han var för tjock på omslagsteckningen.”

Det här inlägget postades i Recensioner. Bokmärk permalänken.