Mercyful Fate – Evil (2009)

I augusti 2008 fick King Diamond en inbjudan från Lars Ulrich i Metallica om att medverka med Mercyful Fate i det kommande spelet Guitar Hero: Metallica. Givetvis var han intresserad direkt.

Det som behövdes var masterbanden från originalinspelningarna av låtarna ”Evil” och ”Curse Of The Pharaohs”. Men dessa fanns tyvärr inte att uppbringa. Så Hank Shermann och King Diamond kontaktade Michael Denner och Timi Hansen för att höra om de var intresserade att spela in låtarna på nytt och de ställde upp med en gång. Då ingen av dem hade haft kontakt med Kim Ruzz sedan 1985, och tiden var knapp för att hinna med i tid, så tog de in ett säkert kort på trummor, Bjarne T. Holm, trummisen som spelade i den senaste uppsättningen av Mercyful Fate.

 

Spelet gavs ut i Europa i början av Maj 2009, och med på detta fanns en nyinspelning av Mercyful Fates klassiker ”Evil”, då Activision valde bort att ha med ”Curse Of The Pharaohs” som också spelades in av 4/5 av den klassiska uppsättningen av Mercyful Fate.

Låtarna är mastrade av Andy LaRocque och gavs ut som downloads via iTunes den 14 juli 2009. I början av september släpptes de även som en 12″-bildmaxi. Den gavs ut i Europa av Massacre Records och i Nord-Amerika av Metal Blade Records.

Låtarna då? Ja, det är ju nyinspelningar av två klassiker, så det kan ju vara svårt att toppa. Man hör helt klart skillnad på ljudkvalité och det märks att det är inspelat på 2000-talet. Jag tycker helt klart att det låter tyngre, lite mer fylligare, men visst lite av känslan från originalen saknas. Det låter lite för perfekt liksom. Men bra är det!

Bildskivan pryds på framsidan av en bild på King Diamond ifrån spelet där han finns med som en spelbar figur, alltså en digitalt gjord bild. Jag är inte så mycket för dessa moderna bilder, föredrar när det är riktigt tecknade bilder. Men i detta fall förstår jag anledningen till bilden.

Kul att få höra något ”Nytt” med Mercyful Fate. Nu hoppas jag bara att det blir någon uppföljning till detta, gärna en ny platta eller en turné kanske. Den som lever får se.

Det här inlägget postades i Recensioner. Bokmärk permalänken.